Ghidul ilustrat al comunismului românesc

CATEGORIA:Resurse | TEMA: istorie incomodă

Mitul superiorității României comuniste insistă să revină în discursul public. Auzim periodic  câte un bunic intervievat de vreo televiziune sau un tânăr supărat pe soartă sau pe țară, cum oftează că era mai bine „înainte”.

Toți am auzit fraze precum „toată lumea avea o casă”, „toată lumea avea serviciu” și alte mituri care nu rezistă la o privire mai profundă. E drept – comunismul a preluat o Românie predominant rurală și cu o proporție uriașă de analfabeți și a reușit să crească nivelul urbanizării și alfabetizării. Doar că aici se opresc realizările comuniștilor: cu mici excepții, industria nu era eficientă și a fost rapid depășită tehnologic; educația era rigidă și complet aservită ideologiei; blocurile construite pentru noii orășeni aveau deseori probleme, apartamentele erau „cutii de chibrituri”.

Nu trebuie uitat nici că sistemul comunist a fost impus printr-un amestec de propagandă și violență, că a persecutat, arestat, deportat sau ucis oameni nevinovați și că a eșuat atât în a aduce bunăstare economică cât și în a genera egalitate între oameni (nepotismul era în floare, privilegiile liderilor politici evidente).

„Ghidul ilustrat al comunismului românesc” este un răspuns la aceste mituri: încercăm o abordare diferită a acestor 50 de ani de dictatură pentru a face ca mesajul să fie simplu de înțeles și de reținut, prin a pune accentul pe ilustrații realizate de artiști români – Dan Perjovschi, Saddo, Ana Kun, Livia Coloji, Răzvan Cornici, George Roșu, Andreea Ilisăi, Dragoș Boțcău și Bogdan Topîrceanu sunt cei care și-au oferit voluntar munca pentru acest ghid.


Pentru tipărirea și distribuția ghidului în cât mai multe licee din România, Forum Apulum a desfășurat o campanie de crowdfunding. Un raport și plan de implementare poate fi descărcat aici.