Recomandarea Forum

Cărțile citite, filmele văzute și muzica ascultată ne modelează uneori și modul de a gândi. Propunem săptămânal câte o recomandare găsită de echipa noastră, care să aibă ceva de spus, să îți transmită un mesaj și să facă mai curios de lumea ce te înconjoară.

Recomandarea forum

 • Rusia - un mileniu de istorie

  recomandarea 1

  Rusia - o țară a cărei parcurs istoric a influențat fundamental parcursul României - a revenit în ultima vreme în atenția publică, încercând să-și recâștige poziția între liderii mondiali.
  Între suspiciuni de propagandă anti occidentală, implicare mascată în conflictele interne din țări vecine și promovarea mișcărilor separatiste, evoluțiile politice de la Moscova țin lumea întreagă în tensiune.

  Pentru a înțelege modul în care reacționează Moscova față de Vest sau de Est, față de schimbările din societatea modernă, sau de evoluțiile politice globale, trebuie să înțelegem efectul celor o mie de ani de istorie care au modelat modul în care poporul rus și liderii săi s-a raportat la exterior.

  Martin Sixsmith, fost corespondendt BBC la Moscova, cunoscător al culturii, istoriei și limbii ruse, corelează evenimentele istorice cu modul în care aceastea au afectat construcțiile sociale și politice din Rusia, trasând în cartea sa o posibilă cheie de înțelegere a acestui adevărat fenomen.

 • Paradisul spulberat / The Broken Circle Breakdown (2012)

  Paradisul Spulberat

  🎬 Film-șoc din multe puncte de vedere, „Paradisul...” e povestit prin salturi înainte și înapoi prin cronologia poveștii, fără a fi zăpăcitor și nici forțat-avangardist.

  Povestea urmărește durerea și tensiunile unui cuplu atipic - un ateu fervent cu înfățișare de pustinic rus și o blondă tatuată din cap până în picioare. Deși pare că aparțin unor lumi diferite, protagoniștii se iubesc cu pasiune, iar când lucrurile stau să se dezintegreze, se rănesc reciproc cu aceeași pasiune.

  Ingredientele filmului nu sunt noi ori spectaculoase - dragoste, pierdere, parteneri aparent incompatibili -, dar senzația pe care o transmite, care smulge spectatorul de dincolo de ecran și-l face să trăiască în film este remarcabilă.

 • Misterioasa flacără a reginei Loana

  Misterioasa flacără a reginei Loana

  Trăim într-o lume care se compune, mai mult ca oricând, din imagini și colaje, o lume care vrea cu tot dinadinsul să ne „arhiveze” amintirile clipă de clipă.

  Protagonistul romanului, pierzându-și memoria, încearcă să-și recompună copilăria și adolescența recurgând la imagini și sunete care să-l ducă acolo. Avem, așadar, un roman ilustrat, înțesat de benzi desenate, articole din ziar, transcrieri de emisiuni radiofonice și tot ce ar putea provoca declicul memoriei.

  Călătoria este dublă - pentru Yambo, personajul cărții, la capăt este regăsirea. Pentru noi e aventura în care-l însoțim.

 • Soundtrack Charleston

  charleston

  🎧 Soundtrack-ul unui film e un strat important al poveștii. Aduce nuanțe pe care altfel nu le vezi. Vă invităm să ascultați melodiile care contribuie la povestea din filmul „Charleston”, probabil cel mai bun soundtrack al unui film românesc din acest an.

  ▶ La Casa Forum a rămas pe repeat mult timp după ce am proiectat filmul.

  Disponibil (și) ca playlist pe YT:

 • Winter on Fire

  winter on fire cover

  Recomandarea de săptămâna 6-12 august este filmul documentar „Winter on Fire”, despre protestele - transformate în revoluție - din Ucraina (iarna 2013/2014).

  Documentarul este o mărturie - pe alocuri sfâșietoare, pe alocuri plină de speranță - a rezistenței spiritului uman, a unității în fața nedreptății și a credinței nestrămutate în libertate. Documentarul este o mărturie - pe alocuri sfâșietoare, pe alocuri plină de speranță - a rezistenței spiritului uman, a unității în fața nedreptății și a credinței nestrămutate în libertate.

 • Book of Longing

  Leonard Cohen

  Leonard Cohen este pentru cei mai mulți dintre noi cântăreț. În realitate el a fost un poet care și-a pus versurile pe muzică. Creațiile lui, în special în această colecție de poezii, sunt intime, senzuale, meditative și contemplative.

  Volumul „Book of Longing” din 2006 este rezumatul a 20 de ani de căutări interioare și ezitări, fiecare poem fiind însoțit de ilustrațiile lui Cohen. Enjoy. :)

 • The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy

  Leonard Cohen

  The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (Ghidului autostopistului spre galaxie) este o satiră despre oameni, ambalată într-o poveste cu extratereștri înmuiată în umor englezesc și pudrată cu absurd măcinat.

  Cartea este primul volum dintr-o trilogie în cinci părți (sic!) din care aflăm, printre altele, că oamenii sunt doar a treia cea mai inteligentă specie de pe pământ, că poezia Vogonilor poate cauza hemoragie internă publicului sau că cea mai bună băutură din univers este „Pan Galactic Gargle Blaster”, a cărei efecte sunt similare cu „a avea propriul creier sfărâmat de o felie de lămâie învelită în jurul unui lingou de aur”.

  „Ghidul...” este ușor de citit, plin de umor original, iar pentru cei care se încumetă, se recomandă versiunea în limba engleză, pentru savoarea jocurilor de cuvinte și subtilitățile de limbaj, în care o băutură este „not quite unlike tea”, iar navele atârnă în aer “in much the same way that bricks don’t”.

 • Jazz și film

  recomandarea 1

  🎧🎷 Abia ce s-a terminat Festivalul de Jazz de la Gărâna, iar unele senzații încă ne circulă pe sub piele, în special set-ul supergrupului format din duo-ul jamaican Sly & Robbie și trompetistul norvegian Nils Petter Molvær, acompaniați de Eivind Aarset și Vladislav Delay. Albumul Nordub e o fuziune de ritmuri reggae și dub cu sunetul inconfundabil al trompetei lui Molvær. - YouTube

  🎬 ”In the loop” („Scuze, am pornit războiul” - 2009), prima noastră recomandare de film e o comedie acidă și inteligentă despre o situație de criză diplomatică. Câteva cuvinte neinspirate ale unui secretar de stat britanic generează reacții în lanț, atât din partea aliaților americani, cât și din interiorul guvernului britanic, aducând ambele nații la limita unui război pe care aproape nimeni nu și-l dorește, de fapt. Pe lângă umorul cinic, taios, specific britanicilor o să găsiți și cele mai creative mostre de înjurături care au văzut o sală de cinema. Acțiunea filmului urmărește personajele serialului britanic “The thick of it” (2005-2012), dar nu trebuie să fiți neapărat familiarizați cu acesta ca să vă puteți bucura pe deplin de el. Info: IMDB.