In a time when we seek leaders and role models we have chosen to show through a series of illustrations created by Romanian artists the stories of a handful of people who have withstand the Communist Regime. Resistance doesn't only exist in the form of extremist or aggressive actions. All types of people have taken a stand in various ways against the system. We shouldn't only search for heroic gestures or messianic characters. Sometimes change comes from small actions, through surprising people whose verticality cannot be bent by circumstances. Every week there will be one story of a man or woman who resisted in their own way and who can inspire even today through their self example. Especially nowadays. (text: Adelina-Liana Țînțariu) (logo: Simina Pasca)

Gheorghe Ursu (1926-1985) - ENGLISH

Gheorghe Ursu

Artist: Stella Caraman
https://www.facebook.com/stella.caraman.art.

Text: Adelina-Liana Țînțariu
istorisesc.eu

Cazul lui Gheorghe Ursu a devenit cunoscut prin prisma cruzimii de care a dat dovadă Securitatea în anchetarea sa, într-o perioadă în care regimul ceaușist trecuse de la represiunea „pe față”, la una ascunsă. Pentru cei mulți, Ceaușescu voia să dea impresia că se distanțase de politica represivă din perioada lui Gheorghiu Dej.

Gheorghe Ursu fost un inginer constructor desăvârşit, scriitor şi poet, apropiat profesional de poeta Nina Cassian, care în urma arestării lui a decis să nu se mai întoarcă în țară. Gheorghe Ursu nu a acceptat să gândească după standardele regimului comunist, ci a scris și a vorbit liber, conștient de consecințe.

Continue Reading

Radu Filipescu (n. 1956) - ENGLISH

Radu Filipescu

Artist: Sorina Vazelina
vazelina.ro.

Text: Adelina-Liana Țînțariu
istorisesc.eu

Radu Filipescu este unul dintre cei mai cunoscuți disidenți români care, în perioada anilor `80, a organizat numeroase acțiuni de protest la adresa regimului comunist. Avea doar 27 de ani în 1982 când a început să se împotrivească regimului lui Nicolae Ceaușescu prin răspândirea de manifeste critice cu privire la situația din țară în cartierele bucureștene.

Continue Reading

Cornel Chiriac (1941-1975) - ENGLISH

Cornel Chiriac

Artist: Andreea Ilisăi
behance.net/andreeailisai.

Text: Diana Filimon

Cornel Chiriac a fost cel mai cunoscut comentator de radio în genurile pop, rock, jazz din România anilor '60.

Prin emisiunea sa „Metronom”, realizată pentru Radio București, Chiriac a introdus „muzica mare” - jazz și rock, trupe cu renume internațional - într-o Românie opacă la modernitate și rezistentă la cultura vestică.

Continue Reading

Doina Cornea (1929-2018) - ENGLISH

Monica Lovinescu

Artist: George Roșu

Text: Adelina Țînțariu
istorisesc.eu.

Doina Cornea a fost una dintre cele mai curajoase și vocale dizidente române, difuzând nenumărate texte şi proteste prin intermediul postului Radio Europa Liberă, cu scopul de a face cunoscută opiniei publice internaţionale situația din România.

Publicistă, traducătoare, profesor, Doina Cornea a rămas în conștiința românească drept un simbol al luptei împotriva regimului comunist, fiind unul dintre oamenii care și-au sacrificat libertatea pentru a vorbi împotriva unui regim absurd și criminal.

Continue Reading

Mugur Călinescu (1965 - 1985) - ENGLISH

Mugur Calinescu

Artist: Ana KUN
anakun.com.

Text: Adelina Țînțariu
istorisesc.eu.

Povestea lui Mugurel Călinescu este a tânărului hotărât să lupte împotriva unui sistem absurd cu mâinile goale. Mugur Călinescu a fost unul dintre cei mai tineri opozanți ai regimului comunist, care, la doar 16 ani, s-a lăsat condus de optimismul tinereții și a început lupta împotriva nedreptății de unul singur. Lui Mugur Călinescu nu i-a fost frică, ci a preferat să își ia soarta în propriile mâini și să viseze la clipa eliberării. Speranța într-un viitor mai bun a fost cea care i-a dat curajul extraordinar de a se împotrivi regimului comunist la o vârstă fragedă.

Continue Reading

Iuliu Maniu (1873 - 1953) - ENGLISH

Iuliu Maniu

Artist: Ioana Șopov
ioanasopov.com.

Text: Adelina Țînțariu
istorisesc.eu.

Atunci când vorbim despre verticalitate și onoare în politica românească, Iuliu Maniu este fără îndoială unul dintre reprezentanții de seamă ai politicii de altădată.

Iuliu Maniu și-a dedicat viața politicii naționale, fiind președinte al Partidului Național-Țărănesc, de mai multe ori prim-ministru și unul dintre artizanii Marii Uniri de la 1918.

Continue Reading

Elisabeta Rizea (1912-2003) - ENGLISH

Elisabeta Rizea

Artist: Aitch
aitch.ro.

Text: Adelina Țînțariu
istorisesc.eu.

Elisabeta Rizea este reprezentanta unei galerii impresionante de femei curajoase care s-au opus regimului comunist, supranumită „eroina din Nucșoara” datorită sprijinului pe care l-a dat rezistenţei anticomuniste din Munţii Făgăraşului.

Continue Reading

Corneliu Coposu (1914-1995) - ENGLISH

Virgil Ierunca

Artist: Loreta Isac
loretaisac.com.

Text: Adelina Țînțariu
istorisesc.eu.

Uitat de politicienii de astăzi, Corneliu Coposu rămâne un model de fermitate și umanitate.

După o ucenicie exemplară alaturi de marele om de stat Iuliu Maniu, care i-a deschis apetitul pentru politică, ajunge să își petreacă 17 ani din viață în închisorile comuniste.

Continue Reading

Virgil Ierunca (1920 - 2006) - ENGLISH

Virgil Ierunca

Artist: Răzvan Cornici
razvancornici.ro.

Text: Adelina Țînțariu
istorisesc.eu.

Virgil Ierunca a rămas în memoria colectivă ca unul dintre reprezentanții de seamă ai exilului românesc în perioada comunismului, care, pe lângă scrierile sale critice la adresa regimului de la București, a fost și una dintre vocile inconfundabile ale postului de Radio Europa Liberă. Anticomunist convins, Virgil Ierunca a fost și un luptător împotriva uitării, povestind cu dedicație lumii occidentale despre modelele de curaj din România comunistă.

Continue Reading

Monica Lovinescu (1923-2008) - ENGLISH

Monica Lovinescu

Artist: Livia Coloji
liviacolojo.ro.

Text: Adelina Țînțariu
istorisesc.eu.

Monica Lovinescu a fost una dintre cele mai importante voci feminine ale exilului românesc. Ea a fost, înainte de toate, o scriitoare de succes, reușind să publice încă de la o vârstă fragedă nuvele şi schiţe, sub atenta îndrumare a tatălui său, cunoscutul critic literar Eugen Lovinescu. După moartea tatălui său, începe să publice sub propriul nume, câștigându-și respectul breslei.

O importantă parte a activității ei s-a concentrat pe scrierile critice la adresa regimului comunist, prin care a dorit să arate lumii occidentale adevărata față a comunismului.

Continue Reading