When in Sibiu, always Perjovschi. :) mai multe[...]

Despre șansă sau neșansă, toleranță sau intoleranță, despre dreptul la o viață decentă, pe scurt o parte a României pe care alegem de cele mai multe ori să nu o vedem.

Fotograful Mircea Restea a urmărit timp de un an viețile a 16 copii romi din Pirita. mai multe[...]

În cea de-a treia zi de luni din an, desemnată mai mult sau mai puțin științific ca fiind cea mai deprimantă zi din an, tinerii de la FAPT (Forum Apulum pentru tineri) organizează primul eveniment din 2019.

Pornind de la zumzetul creat de această zi, vă invităm la o discuție serioasă, dar într-un cadru prietenos, pe tema depresiei, anxietății și a modului de a gestiona emoțiile, la orice vârstă.

Vom avea o discuție sinceră cu invitatul nostru special Sorana Pogacean, trainer, din partea Fundației Noi Orizonturi. mai multe[...]

Nu că vrem să ne lăudăm, dar avem în jurul nostru niște tineri atât de smart, încât ne uităm la ei la TV cum luptă pentru drepturile lor. În caz că vă simțiți descurajați, să știți că vin niște generații foarte bune, cu mult curaj și mai ales care gândesc critic, chiar dacă mulți adulți stau cuminți să nu deranjeze.

Suntem tare mândri de ei. #fapt mai multe[...]

Când mergi să propovăduiești democrația în Ungaria și te trezești cu contesa Bathory pe un umăr. mai multe[...]

mai multe[...]

„Dacă te-ai născut după 2000, comunismul e undeva, departe − cam la fel de departe cum era, pentru cei născuți în anii '60, abdicarea regelui Mihai.

Înseamnă un capitolaș în manualul de istorie; câteva firimituri de amintiri de la părinți și bunici; câte-un documentar difuzat în decembrie, când se aniversează revoluția.

Sau câte-o știre din care reiese că Nicolae Ceaușescu ar fi, conform unei cercetări din 2018, cel mai bun președinte pe care l-a avut România.”

Un articol despre cum ne raportăm la istoria recentă și despre un nou proiect al prietenilor de la Funky Citizens.
Și da, am contribuit și noi cu câteva cuvinte despre Ghidul ilustrat al comunismului românesc. ^_^ mai multe[...]

Sternocleidomastoidian bistro restaurant poșate ouă crisecco tort cactus. mai multe[...]

Partea a doua a discuției noastre de la Radio Unirea FM, despre Ghidul ilustrat al elevuluu. mai multe[...]

Suntem live, începem anul în forță. mai multe[...]

Începem anul cu o discuție live la Radio Unirea FM. Tune in! ^_^ 😎 mai multe[...]

România a preluat, de la 1 ianuarie, președinția Consiliului Uniunii Europene. Ce face și cum lucrează Consiliul cu celelalte instituții UE?
Urmărește clipul de mai jos.

#uniuneaMeaEuropeană
Proiect realizat în parteneriat Europe Direct Regiunea Centru mai multe[...]

Pentru noi, 2018 a însemnat *speranță*.
Ne-am întărit, ca indivizi și ca grup, am cunoscut și-am lucrat cu zeci de jurnaliști, artiști și activiști și cu câteva mii de tineri, majoritatea elevi.

Un rezumat la ce-am făcut în 2018 găsiți în imagine, sau puteți descărca de aici: http://forumapulum.ro/images/raport2018.pdf

#2019,
bring it on 😎 mai multe[...]

This is how we Christmas. 🙂 Cu F.A.P.T. și Matei Bumbuț. mai multe[...]

Sărbători fericite să aveți! Chiar dacă neliniștite. :)

Revenim în forță în 2019.

Cu drag, echipa Forum Apulum.

Desen: Cezara Maier mai multe[...]

Ne pregătim teancul de citit. Noul număr Decât o Revistă era în curs de a fi citit, iar Newsweek Romania e pe drum de la Inmedio. :) mai multe[...]

Democrația din România trece prin zile ciudate. Absurdul apare în știri și ne bântuie mai tare ca oricând evenimentele de acum 29 de ani.

L-am ales pe Emil ilustrat de Mura să încheiem pe 2018 seria Rezistenții tocmai pentru că este o poveste relevantă pentru absurdul dictaturilor care intră peste tot în viețile cetățenilor. Emil e o poveste, dar și o lecție. Un avertisment venit din trecut, în aceste vremuri tulburi, care cer curaj și atitudine.

http://bit.ly/emilhidos mai multe[...]

Școala de vară liberă de la Casa Forum creată împreună cu Elena Stancu, Cosmin Bumbuț și George Roșu a fost o călătorie în lumea tinerilor. Complet diferită de ce ne așteptam, imprevizibilă, dar foarte vie. De acolo a pornit ideea FAPT și am descoperit poveștile lor, care sub îndrumarea „profesorilor” au prins viață.

Pe rând, textele scrise de Adrian și Geoo au apărut în Dilema veche și pe Școala9. Acum e rândul celui de-al treilea text să fie publicat, cel scris de Mihai Pocol. Povestea lui e interesantă, sinceră și cu mult curaj scrisă. Mai urmează. :)

https://www.dilemaveche.ro/sectiune/societate/articol/mi-e-teama-ca-eu-adult-o-sa-esuez mai multe[...]

Discuțiile despre relația dintre România și Uniunea Europeană tind să se accentueze. Credem că e bine să știm câteva beneficii concrete pe care România le are fiind parte din UE. mai multe[...]

Mâine seară, de la 20:00, vă așteptăm la Casa Forum la proiecția Nimic nu va mai fi ca înainte - Proiecții cu reflecții, ultima a sezonului Kinedok 2018. mai multe[...]

Seria de evenimente „Proiecții cu reflecții” revine cu ultima proiecție din acest sezon al programului KineDok 2018 la Forum Apulum, program oferit la noi în țară de către Asociația One World Romania.

Joi, 20 decembrie 2018, de la ora 20:00, vom proiecta, la Casa Forum (str. Regina Maria, nr. 18), documentarul „Nimic nu va mai fi ca înainte”, o producție din Republica Cehă din 2017.

Intrarea la acest eveniment este GRATUITĂ!

Nimic nu va mai fi ca înainte / Nothing Like Before / Nic jako driv
Lukás Kokes, Klára Tasovská| Republica Cehă | 2017 | 94 minute

Limba Vorbită : cehă | subtitrare română

Toți patru au 19 ani și învață în aceeași școală dintr-un orășel de graniță din Cehia. Toți patru ar vrea, cumva, să rămână copii, dar viața îi forțează să devină adulți, aruncându-i în necunoscut chiar atunci când ar trebui să-și încheie studiile. Teo se trezește că e tată. După divorțul părinților, Renata e obligată să lucreze într-un bar. Anicka și Nikola pleacă în Grecia la un stagiu de practică hotelieră care se transformă într-o experiență brutală. Toți patru se află într-un moment care le va hotărî viețile pentru totdeauna. Care dintre ei va reuși, cine se va maturiza cu adevărat? Camera ne apropie de ei, la o distanță neverosimil de mică; îi însoțește în momentele lor cele mai intime, tulburi și răscolitoare. Un bildungsroman piperat cu muzică turbată și o experiență cinematografică unică.

Trailer film: https://www.youtube.com/watch?v=hOvCYoRspxA

Premii
și Festivaluri:
2017 – IDFA
2018 – One World Romania
-----------------------------------------
KineDok powered by One World Romania este un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Programul se desfășoară în paralel în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria și România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. În cadrul celei de-a patra ediții, 16 documentare produse în țările partenere vor fi proiectate în numeroase spații neconvenționale din țară. Sub forma unei experiențe care trece dincolo de pereții tradiționali ai sălii de cinema, Kinedok invită publicul nu doar să vadă un film pe un ecran mare, ci chiar să se întâlnească cu realizatorii sau protagoniștii filmelor favorite într-un mediu informal.
----------------------------------------
KineDok este un proiect coordonat în România de One World Romania

www.forumapulum.ro
www.oneworld.ro
www.kinedok.net mai multe[...]

Credem în parcursul European al României și că cetățenii români pot și trebuie să fie mai implicați în a construi viitorul Uniunii Europene.

Ne dorim să sprijinim implicarea și informarea tinerilor din România despre ce înseamnă a fi cetățean european. Pe de o parte, cetățenii europeni pot beneficia de unele programe europene pentru dezvoltare personală și profesională; pe de altă parte, se pot implica în construcția Uniunii, prin participarea la alegeri, prin consultări cu instuțiile europene sau chiar prin inițiativă legislativă.

Ne bucurăm astfel să fim parteneri cu Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru în proiectul „Uniunea mea europeană”.
Proiectul presupune organizarea unei caravane de informare privind Uniunea Europeană în școli din Regiunea Centru, dar și realizarea unor materiale informaționale sintetizate, atât infografice tipărite și digitale cât și un set de clipuri animate despre funcționarea Uniunii.

#UniuneaMeaEuropeană
Proiect realizat în parteneriat cu Europe Direct Regiunea Centru. mai multe[...]

Anul trecut am marcat fiecare zi a Revoluției din 1989 rememorând câte un moment ce avea loc atunci. Vom face la fel și în acest an. Pentru că uităm prea ușor, iar acestea sunt vremuri în care uitarea e foarte periculoasă.

17 decembrie 1989 - La Timișoara, manifestanții vor să dialogheze cu autoritățile, dar sunt întâmpinați de militari, scutieri și tunuri de apă. Ies victorioși. La 17:30 Nicolae Ceauşescu organizează de urgenţă o teleconferinţă cu factorii de decizie de la Timişoara. Dă ordin să se folosească muniția de război și să se deschidă focul împotriva civililor.

Până seara erau 65 de morţi şi 268 de răniţi, dintre care 224 prin împuşcare.

(Sursa: adev.ro/pbf8m0, europalibera.org) mai multe[...]

Florin a intrat în Forum Apulum acum un an și un pic, când s-a oferit să ne ajute să organizăm prima ediție a civicON. De atunci și până acum învățăm noi de la el și el de la noi. Cum să avem mai mult curaj, să luăm atitudine când lucrurile nu sunt în regulă, să ne documentăm mai mult, să schimbăm în jurul nostru ce nu merge bine. Am crescut și noi deodată cu el. Și împreună avem planuri mari. :)
#proud mai multe[...]

Acum 29 de ani se striga pentru prima dată la Timișoara “Libertate”. Curajul de a înfrunta în stradă un regim dictatorial a schimbat istoria. Indiferent de vremuri, atitudinea poate muta munții. Sau dictaturile. mai multe[...]