Am ajuns la 50 de cafele / lună, mulțumim tuturor!
Campania noastră continuă până la sfârșitul lunii, dacă n-ați apucat să donați o puteți face pe https://forumapulum.ro

Share, spread the word! ^_^
#oamenipentruforum #democratie mai multe[...]

Luăm pe rând fiecare zi din Școala de vară liberă și vă arătăm prin imagini povestea celor 6 zile. mai multe[...]

Smaranda Balan este antreprenor de succes și activist civic. În 26 mai a fost observator independent la alegeri, o experiență pe care o descrie în textul de mai jos.
Puteți susține eforturile noastre de promovare a implicării civice cu o donație pe https://forumapulum.ro
---

Într-o Românie în care statul de drept ar funcționa fără ca noi, cetățenii, să-i monitorizăm zilnic pulsul, n-am mai vorbi astăzi despre Alțâna. Dar pentru că vorbim despre Alțâna, înseamnă că statul de drept încă respiră asistat.

Pe 26 mai am plecat încrezătoare spre Valea Hârtibaciului împreună cu Maria, prietena mea cu care am făcut echipă ca observator voluntar la alegerile europarlamentare. Știam din informațiile care ajunseseră la mine ca Valea Hârtibaciului nu are un istoric de incidente în secția de vot, prin urmare ne așteptam doar la o zi intensă, dar calmă.

Asta până când am ajuns în Alțâna.
Alțâna este o comună aflată în NE județului Sibiu și are o populație de 1562 de locuitori, dintre care 65% romani, 25% romi , 4% germani și 1% maghiari , in timp ce 5% dintre locuitori și-au declarat la ultimul recensământ o apartenență etnică necunoscută.

Primarul PSD ales in 2008 este și astăzi în funcție, iar componența Consiliului Local se împarte intre PSD și PNL.

Nimic neobișnuit până acum. Doar că atunci când ești observator, treaba ta e să fii cu ochii-n patru. Am văzut în secția de aici grupuri compacte de oameni năvălind fără să știe pentru ce se fac alegeri, fără să poată pronunța măcar cuvântul „europarlamentare”, oameni care se întrebau în secția de vot cu cine ar trebui sa voteze , dar și mai grav, perechi de soț-soție, frați, surori, vecini, intrând doi câte doi în cabina de vot și influențând astfel procesul decizional.
La semnalarea acestei nereguli ni s-a răspuns cu art. 46 al legii 33/2007 care conține mențiunea că „alegătorul care din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare nu poate să voteze, are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta”. Am întrebat care este acest motivul temeinic valabil pentru grupurile de persoane care intrau fără nicio reținere în aceeași cabină și ni s-a răspuns că analfabetismul. Am considerat abuzivă prevalarea de acest articol din lege, așa încât am scris o întâmpinare. Ulterior, colegii observatori prezenți la redactarea procesului verbal de la închiderea zilei de vot mi-au comunicat că întâmpinarea mea nu fusese menționată în documentul final.

Așa că e nevoie de implicarea noastră. Pentru ca analfabetismul să fie eradicat. Pentru că nu ne vom face bine fără un electorat informat, care să își exprime votul „ pe bune”. Pentru că trebuie să veghem asupra bunelor intenții în aplicarea legii. Și pentru că e nevoie de oameni vigilenți, care să strige „fault” ori de câte ori democrației i se pun piedici . mai multe[...]

Mulțumiri lui Elgard Andreas pentru susținere. Povestea lui, pe care o puteți citi mai jos, este despre încăpățânarea de a te dedica altora, de a contribui în comunitate.
Ne puteți susține cu două cafele / lună pe https://forumapulum.ro
---
România se „laudă” la această oră cu 57.000 de copii abandonați, 19.000 de copii în case de copii! Suntem o statistică? Sau suntem oameni care am putea să ne schimbăm povestea dacă am fi sprijiniți în sensul acesta, către o viață independentă, demnă și mai bună?

Eu m-am născut la data de 6 iulie 1994, în orașul Jimbolia (Timiș), iar la vârsta de 4 săptămâni am fost abandonat la casa de copii nr 4 din Lugoj.

La Lugoj, o fundație daneză organiza anual o serie de vizite la familiile din Danemarca care își doreau un copil. Am fost unul dintre norocoșii acelui proiect. Am fost primit la o familie din Copenhaga, familia Elgard Jensen, ambii angajați ai Casei Regale Daneze. Aveau doi băieți, unul student la medicină iar celălalt student la drept. O familie foarte frumoasă, care a dorit să mă înfieze.

Au început demersurile pentru adopție, aveam 4 ani, știam că voi fi al lor, îmi doream să scap de cei 120 de copii din casa aia urâtă, murdară și administrată de oameni răi care ne băteau fără motive serioase!

Am fost amăgit, mi s-a promis o familie, eram sigur că voi fi adoptat. La tribunal am fost întrebat dacă vreau să fiu adoptat, am spus primul meu DA hotărât, apoi m-au scos din sală.

După câteva minute mi s-a spus că mă întorc la Lugoj, pentru o perioadă.
Așa a fost, o perioadă scurtă pentru că în decembrie 1999 am fost vizitat de familia Herbold, din Germania, ei doreau să deschidă la Checea o casă de copii de tip familial. M-au primit în casa lor. A fost foarte frumos, a fost cald, aveam de mâncare și nu trebuia să mă grăbesc când mâncăm, puteam să dorm fără să fiu atins de băieții mai mari și am spus pentru prima data “mama”.

La Checea, Fundația Siguranța pentru Copii în România, a devenit casa mea, a devenit locul unde mă simt în siguranță și apreciat pentru ceea ce fac.

În anul 2017, ajutat de 2 prieteni, am înființat un ONG, YouHub Association, iar în luna decembrie 2017 am fost ales președinte al Consiliul Tinerilor Instituționalizați, structura națională de reprezentare a copiilor și a tinerilor abandonați din România.

Misiunea mea este promovarea și protecția drepturilor copilului, adopția este un drept fundamental prin dreptul la familie. Guvernul României a blocat adopția internațională pe motiv că s-ar fi făcut trafic de organe. S-au făcut verificări, anchete și alte cele și… nimic!

În luna ianuarie, legea adopției ar trebui să fie discutată la camera deputaților, a fost votată unanim la Senat. Sper că articolul care privește redeschiderea adopției internaționale să fie votat și astfel să se ofere șansa la o familie tuturor copiilor abandonați!

#VreauAcasa #adopția mai multe[...]

Prietenii de la Decât o Revistă au o idee tare faină, ne propun să creștem cititorii de mâine. Dacă vrei ca un tânăr să poată citi revista, fă un abonament pe un an, iar noi, fiind una dintre cele trei organizații selectate, ne asigurăm să ajungă la cine are nevoie. mai multe[...]

La absolvirea Școlii de vară libere am devenit creativi și sub îndrumarea atentă a lui @Paul Mureșan ne-am jucat cu picturi celebre, imagini din filme sau coperți de albume de muzică. Nu știm cât de tare vă veți distra voi văzându-le, dar pregătirile au fost pentru noi câteva ore bune de râsete. mai multe[...]

Povestea primei părți a zilei de ieri. Atelierul Oanei Barbonie din Școala de vară liberă. Am încheiat în forță, iar ce s-a întâmplat după, vă arătăm mâine. 🙂

Photo credits: Cătălin Georgescu și @sufletdesirat (Instagram)
#scoaladevaralibera #implicareafacediferenta #StartOng #kaufland #actfortomorrow mai multe[...]

Mulțumim tutror celor care au ales să ne susțină!
Până acum am strâns 20 de cafele / lună, foarte bune acum că s-a terminat școala de vară și trebuie să ne revenim. ☕☕☕
Campania noastră continuă - dacă nu ați donat încă, o puteți face pe https://forumapulum.ro mai multe[...]

Poza de duminică dimineața, prima zi de după Școala de vară liberă.
Photo credits: Cătălin Georgescu mai multe[...]

Ieri a fost așa la Școala de vară liberă. Cu albastru, negru, povești despre intoleranță, dragoste și acceptare. Și mult râs. Cam toată ziua. 🙂 Azi preia Oana Barbonie șefia.

#scoaladevaralibera #implicareafacediferenta #StartOng #actfortomorrow #kaufland mai multe[...]

Școala de la Alba. mai multe[...]

Unul dintre proiectele de care suntem mândri, este Ghidul elevului, care sintetizează drepturile și obligațiile elevilor într-o formă ușor de înțeles, cu o grafică relevantă.

Credem că e important să obișnuim tinerii cu ideea de a se informa cu privire la drepturile lor și că această deprindere se va transfera în viața de adult.

Ghidul a fost ilustrat complet de elevi și a fost distribuit în formă tipărită în evenimente dedicate (discuții cu elevii despre problemele lor).

Dacă vreți să susțineți educația civică la firul ierbii, puteți dona două cafele pe lună (10 lei) aici: https://forumapulum.ro mai multe[...]

Aveam niște mese albe în atelier până să apară Paul la Școala de vară liberă. Acum sunt albastre. Și abia am început. 🙂

#implicareafacediferenta #StartOng #actfortomorrow #kaufland mai multe[...]

Ieri au fost cu noi la Școala de vară liberă prietenii de la Monotremu și am tras de steag, să vedem dacă se rupe de la atâția români. A câștigat partea care a primit ajutor de la un turist. Steagul rezistă. Noi continuăm astăzi Paul Muresan.

Photo credits: @sufletdesirat (Instagram)

#scoaladevaralibera #implicareafacediferenta #StartOng #actfortomorrow #kaufland mai multe[...]

România se regăsește pe ultimele locuri în Indexul European al Consumatorului de Sanatate (ultimul loc în 2016, 2017 și penultimul loc în 2018), cu un sistem medical mai slab decât Bulgaria, Macedonia sau Muntenegru.

Suntem țara cu cea mai mare rată a infecţiilor intraspitaliceşti, cea mai mare rată a mortalităţii infantile şi ocupăm un loc fruntaș la mortalitatea cauzată de cancer şi de bolile cardiovasculare.

Cauzele sunt multiple: corupția generalizată, plecarea medicilor, lipsa investițiilor, educația pentru sănătate deficitară. Pe scurt, „democrație done wrong”.

Suține și tu Forum, împreună putem contribui la o democrație mai sănătoasă!
https://forumapulum.ro mai multe[...]

Primiți cu propaganda? 🙂 Ieri s-a dus la Casa Forum o muncă teribilă de propagandă. Unii pro, alții contra pisici, coordonați de Emilian Mocanu.

Am aflat despre influența pisicilor asupra lui Eminescu și a teoriei relativității, precum și despre cum Dacia a fost înfrântă din cauza unei pisici care nu se putea hotărî dacă vrea înăuntru sau afară.
Photo credits: @sufletdesirat (Instagram).

#scoaladevaralibera #StartOng #implicareafacediferenta #actfortomorrow #kaufland mai multe[...]

Momentul din Școala de vară liberă în care se demonstrează că Sarmisegetuza a căzut din cauza unei pisici care a deschis o poartă romanilor. Atelier de propagandă done right de Emilian Mocanu. 🙂

#StartOng #implicareafacediferenta #actfortomorrow #kaufland mai multe[...]

Așa a fost ieri la Școala de vară liberă. O foaie imensă, multe desene, povești, Cristina Frei, prăjitură de caise și multe markere. Acum se face încălzirea pentru atelierul lui Emilian. 🙂

Photo credits: @sufletdesirat (Instagram)

#StartOng #implicareafacediferenta #actfortomorrow #kaufland mai multe[...]

Nu știm prea bine să strângem fonduri, ba chiar glumim uneori că suntem prea ocupați ca să facem bani.

Norocul face că avem prieteni talentați precum Emilian, care ne ajută cu idei și imagini pentru campanie.

Timp de trei săptămâni vom posta frecvent motive pentru care merită să ne susțineți, prin povești despre ce nu funcționează în România și despre ce facem noi, zi de zi, ca să susținem o schimbare în bine. mai multe[...]

Nu știm prea bine să strângem fonduri, ba chiar glumim uneori că suntem prea ocupați ca să facem bani.

Norocul face că avem prieteni talentați precum Emilian Mocanu de la FBD Graphics, care ne ajută cu idei și imagini pentru campanie.

Timp de trei săptămâni vom posta frecvent motive pentru care merită să ne susțineți, prin povești despre ce nu funcționează în România și despre ce facem noi, zi de zi, ca să susținem o schimbare în bine.

Donează și tu, pe https://forumapulum.ro mai multe[...]

S-au găsit creativi la Casa Forum! Coordonați de Cristina Frei, la Școala de vară liberă. 🙂

Pe fundal e un teaser al expoziției pe care o montăm acum și care va fi în curând deschisă.

#StartOng #implicareafacediferenta #actfortomorrow #kaufland mai multe[...]

Astăzi a început Școala de vară liberă. Abia acum am apucat să ne tragem sufletul după mers prin oraș și scris mesaje prin cartiere din Alba Iulia, plănuit și conspirat, făcut fanzine, mâncat salată și cunoscut oameni noi. Artista șefă pe ziua de azi a fost Ana Kun, cea care i-a plimbat prin oraș pe tineri.

Mâine dimineață ajunge Cristina Frei cu o provcare nouă. Fotograf oficial: @sufletdesirat - o găsiți pe Instagram.

#scoaladevaralibera #StartOng #implicareafacediferenta #actfortomorrow #kaufland mai multe[...]

“Prima întâlnire serioasă cu „sistemul” a fost pentru mine la bacalaureat, când, la proba de specialitate, ni s-au dictat pur și simplu răspunsurile pentru primele probleme.

Eram în anul 2000, liceul era de informatică, examenul nu se anunța extrem de dificil. Doar că nu voia nimeni să riște „prestigiul liceului”, iar părinții mai înstăriți au pus niște plicuri la bătaie, să fie siguri că odraslele lor o să intre la facultățile dorite.

Așa că, după ce ne-au dat subiectele, profesorii din comisie au început să meargă prin fiecare sală, cu lista de rezultate: 1a, 2b, 3c… la problemă se scuzau că nu pot să „ajute” mai mult și se mulțumeau să dea câteva indicații. Una peste alta, dacă știai să scrii după dictare, luai minim 7.

Surprinzător, însă, la afișarea rezultatelor am văzut note de 5 și 6, așa că pe lângă dezamăgirea pe care o simțeam, s-a instalat și o oarecare mirare. Ca orice tânăr care descoperă că nu tot ce zboară se mănâncă, povesteam în zilele acelea tuturor despre cum se dă bacul și invariabil întrebam cum e posibil să iei 5 când ți se dictează răspunsurile.

Mi-a răspuns diriginta noastră, de mi s-a prăbușit brusc jumătate din idealism: de fapt au fost câțiva care au picat examenul, cu note de 3 și 4, dar la înțelegere cu comisia li s-au mărit notele să treacă toți. Așa, pentru prestigiul liceului și ca să nu strice, vezi bine, viitorul unor tineri. Faptul că toți din comisie fuseseră purtați pe la ceva cabană la munte de către un lider sindical din zonă ce avea un copil în clasa a 12-a, rămâne cu siguranță o coincidență.

Mă urmărește povestea asta de aproape 20 de ani. Am mai spus-o și o s-o mai spun, cuiva trebuie să-i pese. Probabil am ajuns să fac activism pentru educație prin Forum Apulum din cauza asta.” Ciprian Cucu.

Dacă și ție îți pasă, donează: un abonament de 10 lei / lună, sau mai mult, ne ajută să ne facem treaba - să promovăm corectitudinea, lucrurile făcute bine, educația de calitate.
* * * https://forumapulum.ro * * * mai multe[...]

mai multe[...]

Frescă modernă care surprinde o scenă normală din curtea Casei Forum, în care trei femei vorbesc deodată și gesticulează. #girlpower

Foto: Cosmin Bumbuț mai multe[...]