mai multe[...]

De ziua mondială a ONG-urilor le urăm colegilor de breaslă să se țină tari, să uite mail-urile alea în care află că nu e finanțat un proiect sau ușile închise în față și să țină minte „Mulțumesc”-urile primite de la oameni atunci când fac acțiuni. Dacă reușiți, să ne spuneți și nouă cum faceți. :)

Ne dorim ca toți să avem mână bună să facem proiecte cu sens, minte să prioritizăm acțiuni, grijă să nu ajungem la burn out și mai ales atenție să lăsăm în urma noastră schimbări în bine, că de forme fără fond e plină țara.

La mulți ani, oengeurilor care faceți treabă bună! Hai să fie cu folos! :)

✏️✏️Desen făcut cu grație de George Rosu pentru Școala9 în interviul luat anul trecut colegei noastre, Diana. mai multe[...]

Și ONG-urile merg la școală, ca să afle cum pot face treabă mai bună. Iar cum noi suntem mentorați în cadrul programului In stare de bine, zilele acestea colega noastră Diana ne reprezintă la București și ia notițe. 🙂 #backtoschool mai multe[...]

🚗 E timpul să ne punem iar la drum. Drumul către implicare civică, evident, susținut de Fondul pentru Inovare Civica.

🎯 Astăzi pornim către Petroșani, ne întâlnim cu 10 Pentru Hunedoara, un grup de tineri care dau din timpul și energia lor pentru comunitate. Ne întâlnim la restaurantul Keops după ora 16:00, așa că dacă știți oameni prin zonă, așteptăm și alți cetățeni curioși să afle ce înseamnă implicarea civică.

#inovarecivica #civicult mai multe[...]

Acum trei ani ne întâlneam pentru prima dată să ne cunoaștem și să punem la cale ceea ce avea să devină rollercoaster-ul Forum Apulum.

După o lună și un pic am făcut primul eveniment, am depus actele să înființăm asociația și am făcut prima poză de grup.

Eram un pic mai tineri, la fel de visători, entuziasmați și fără nici cea mai mică idee despre călătoria pe care o începeam. Mulțumim că sunteți cu noi, într-o comunitate care ajunge și în afara țării, crește odată cu noi și schimbă lumea, în fiecare zi câte puțin. Vă îmbrățișăm! mai multe[...]

Tic tac, tic tac, se apropie Festivalul Superscrieri #9 și prietenii de la Fundatia Friends for Friends vor premia vloggerul cel mai implicat în a schimba lumea în bine. Poți vota până luni aici: mai multe[...]

Mugur Călinescu a murit în 13 februarie 1985, la vârsta de doar 20 de ani. A rămas în memoria tuturor ca adolescentul care scria noaptea pe zidurile din Botoșani mesaje prin care cerea dreptate. Povestea lui o puteți găsi pe forumapulum.ro. mai multe[...]

Oportunitate pentru profesori de istorie/științe umaniste: au început înscrierile pentru Festivalul de Idei unSettled (iulie 2020), în care puteți lucra cu tineri din România pe a înțelege istoria comunismului din România și ce putem învăța din aceasta pentru prezent și viitor.

Detalii pe linkul de mai jos - citiți și dați mai departe. mai multe[...]

An nou, proiecte noi și vești bune. :) Ne bucurăm tare mult să fim printre cele trei proiecte sprijinite anul acesta de Fondul pentru Inovare Civica. Toate sunt la firul ierbii și formate din oameni care schimbă lucrurile acolo unde e mai mare nevoie, în afara orașelor mari.

Muncim cu spor deja la proiect și cât de curând venim cu vești proaspete și deplasări în teren, cum ne place. :) mai multe[...]

Când ura învinge, a nu lua atitudine înseamnă a o valida și a-i da loc să crească. Ca asociație civică, luptăm împotriva discriminării, manifestărilor de ură și superioritate, venite din orice colț sinistru al oamenilor care au atacat două persoane care munceau cu acte în regulă.

Sperăm ca statul român să folosească toate resursele pentru a sancționa aspru aceste derapaje și mai sperăm ca oamenii să nu stea pasivi și să asiste la aceste nedreptăți. Astăzi sunt doi oameni din Sri Lanka. Mâine cine va fi ținta urii noastre?

„Proprietarul brutăriei din Ditrău, care a angajat doi bărbați din Sri Lanka, și-a cerut scuze localnicilor pentru neplăceri și s-a oferit să îi mute pe cei doi din procesul de producție. Oamenii nu au acceptat scuzele, stabilind să scrie o petiție cu care se vor lua măsurile următoare.” mai multe[...]

Dacă nu te-ai hotărât cui să direcționezi 3,5% din impozitul pe venit*, Donează cu Pago îți propune câteva variante.
Suntem și noi pe-acolo, dar și alte ONG-uri care fac treabă bună și ar aprecia orice sprijin!

Pe tine nu te costă nimic în plus, însă pentru organizațiile neguvernamentale înseamnă foarte mult mai multe[...]

Ne-a făcut George Rosu o poză în timp ce lucram pentru Asociație. mai multe[...]

Facem focul, pregătim pisicile de musafiri, punem muzică și vă așteptăm. Diseară, pe la 18:00, punem țara la cale cu o prăjitură și un ceai cald, la Casa Forum. :) mai multe[...]

29 ianuarie 1990 - prima mineriadă din istoria României

După ce FSN anunță că devine partid politic și va participa la alegeri, deși se prezentase ca fiind o organizație neutră, opoziția în frunte cu Corneliu Coposu și Radu Câmpeanu organizează în 28 ianuarie un miting prin care le cer să renunțe la guvernare.

A doua zi sunt mobilizați peste 5000 de mineri din Valea Jiului și mii de muncitori pentru a sprijini guvernanții prin violență. Sub coordonarea liderilor FSN, minerii fac raiduri, percheziții și rețineri ilegale la sediile partidelor de opoziție.

În fața sediului PNȚ, oamenii îi strigă lui Coposu „Ole, ole, ieși afară moșule”. Liderul țărănist fusese în închisorile comuniste timp de 17 ani.

Era doar prima dintre-o serie sângeroasă de mineriade.

📸 Bucureștiulmeudrag.ro mai multe[...]

Gheorghe Ursu, inginer de profesie, dar un pasionat scriitor şi poet, a fost arestat în septembrie 1985 din cauza opiniilor sale anti-comuniste exprimate într-un jurnal. Torturat aproape zilnic, a decedat în arest în 17 noiembrie 1985.

Procesul încheiat în această săptămână a avut ca rezultat achitarea torționarilor lui Ursu. Motivul? E prea târziu, el nu a fost disident, cazul a fost izolat și nu a fost politic.

Mai bine de 30 de ani mai târziu, unui om ucis în bătaie de statul român i se refuză dreptatea pe motiv că e prea târziu. E vreodată prea târziu pentru sancționa așa ceva?

Povestea lui, ilustrată de Stella Caraman, poate fi citită aici: http://bit.ly/gheorghe-ursu mai multe[...]

Am fi vrut să denumim poza asta „când pisicile nu sunt acasă”, dar la Casa Forum tot timpul pisicile sunt acasă. :)

Asta au făcut ieri cei din echipa Consiliului Județean al Elevilor Alba, au umplut Casa pentru o ședință. Cu pisici, ca de obicei. mai multe[...]

Dacă dăm la o parte istoria pe care am învățat-o în școală, cea în care românii erau veșnic victime și opresați, niciodată opresori, descoperim episoade care te cutremură prin cruzimea lor. Despre pogromul de la București se vorbește prea puțin, spre deloc. La fel ca și cel de la Iași, masacrul la Odessa, iar lista poate continua.

Vorbim puțin pentru că e greu să confruntăm o istorie în care și o parte dintre români s-au aliniat fără probleme în spatele unei ideologii radicale, ucigașe. Dar faptele rămân acolo și e e datoria noastră să nu le lăsăm uitate. mai multe[...]

mai multe[...]

mai multe[...]

Acum fix doi ani, colegii noștri, Diana Filimon, Alexandru Ciocan și Ciprian Cucu au fost prezenți în Agora Vă vedem din Sibiu. Era frig de îți intra în oase, dar era atât de faină atmosfera încât am mai fi putut sta la povești.

Sincer, ne e dor de poveștile de la Sibiu. :) mai multe[...]

„Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul tău să nu fi de acord cu mine.” (Ion Rațiu)

Unul dintre cele mai frecvente citate pe care le întâlnim pe internet. Dar contextul în care a fost spus este cel care îl potențează cel mai mult. Astăzi, la 20 de ani de la moartea lui Ion Rațiu, cuvintele lui ne urmăresc ca o luptă neîncheiată. mai multe[...]

Acum 30 de ani, în 12 ianuarie 1990, în ziua decretată doliu național pentru cei care au murit la Revoluție, mulțimea strânsă pentru comemorare începe să scandeze lozinci anti-comuniste. În scurt timp totul se transformă într-un protest cu zeci de mii de oameni care ajung în Piața Victoriei.

Solicitau eliminarea foştilor lideri comunisţi din conducerea insituţiilor, scoaterea Partidului Comunist în afara legii şi reinstituirea pedepsei cu moartea pentru criminalii de la Revoluție.

Spre miezul nopții Ion Iliescu anunță trei decrete care impun cerințele mulțimii, cel mai marcant fiind scoaterea Partidului Comunist în afara legii. Câteva zile mai târziu, decretele sunt anulate. Oamenii începeau să înțeleagă că lupta nu se încheiase la Revoluție. mai multe[...]

Cum arată oamenii din Forum în perioada asta incertă dintre Crăciun și Revelion? Uite așa, zici că am fi personaje de film, nu alta. 🙂 mai multe[...]

Sentimentul de libertate absolută de după plecarea soților Ceaușescu, euforia pornită din bucuria de a trăia momentul în care istoria se schimbă. mai multe[...]

Călin și Lucian erau pe la ora 15:00 în braseria de la Continental din Cluj când au decis să iasă în Piață și să strige că vor dreptate pentru Timișoara. Era 21 decembrie 1989, se adunaseră în total vreo 40 de oameni care protestau în centrul Clujului și alte zeci care se uitau de pe margine.

Călin Nemeș și-a dat jos haina și le-a strigat soldaților ajunși acolo: „Trageți, am o singură inimă”. Colonelul Burtea i-a răspuns spunând: „Trageţi în ei, că nu sunt oameni”. Și s-a tras. 13 au fost uciși, 28 au fost răniți, printre care și Călin. Lucian Matiș, pictor clujean, a fost ucis pe loc. Au venit ambulanțe să îi salveze, dar militarii au tras și asupra lor.

După câteva luni, cel numit de Stănculescu „oaia neagră de la Cluj” a ieșit din spital, dar lumea din jur nu arăta cum și-o imaginau revoluționarii din acele zile. În 1993, Călin s-a sinucis.

Foto: Răzvan Rotta mai multe[...]