Am ales să vorbim cu Cristi Popesco pentru că ne place ce face, este o voce relevantă pentru tineri și nu se ferește să abordeze subiecte serioase.

Și pentru că a vrut să fie cowboy când era mic. :)

Interviul este aici: https://bit.ly/popesco
Dacă
doriți să susțineți proiectele noastre, o puteți face aici: https://bit.ly/popesco
Dacă
mai multe[..]

Mâine seară, de la ora 20:00, la Casa Forum, îl avem invitat pe Mihai Gotiu, jurnalistul recunoscut pentru activitatea sa în domeniul ecologiei, în special în cazul Roșia Montană. Ne va vorbi la sfârșitul proiecției Mulțumesc pentru ploaie - Proiecții cu reflecții despre efectele schimbărilor climatice și despre ecologie, în general.

Vă așteptăm la proiecție ca să mulțumim pentru ploaie. :) mai multe[..]

Corneliu Coposu este un simbol al verticalității și un model pentru noile generații.
Povestea sa, ilustrată de Loreta Isac, poate fi citită pe http://bit.ly/corneliu-coposu

Dacă
doriți să susțineți proiectele noastre, o puteți face aici: http://bit.ly/corneliu-coposu

Dacă
mai multe[..]

Dacă tot ne așteaptă un referendum este o ocazie bună să ne exersăm implicarea civică, prin observarea alegerilor.

Ne alăturăm oficial campaniei #fiecarevot și lansăm un apel pentru voluntari: înscrie-te și tu, acum, pe fiecarevot.ro. mai multe[..]

Ne alăturăm demersului inițiat de colegii de la Expert Forum (EFOR), de a asigura cadrul corect pentru desfășurarea votului la referendumul propus pentru 7 octombrie.

Ne îngrijorează timpul scurt alocat pentru pregătirea votării și sperăm ca votul să fie corect și să respecte legile țării și bunele practici în domeniu. mai multe[..]

Rusia - o țară a cărei parcurs istoric a influențat fundamental parcursul României - a revenit în ultima vreme în atenția publică, încercând să-și recâștige poziția între liderii mondiali.
Între suspiciuni de propagandă anti occidentală, implicare mascată în conflictele interne din țări vecine și promovarea mișcărilor separatiste, evoluțiile politice de la Moscova țin lumea întreagă în tensiune.

Pentru a înțelege modul în care reacționează Moscova față de Vest sau de Est, față de schimbările din societatea modernă, sau de evoluțiile politice globale, trebuie să înțelegem efectul celor o mie de ani de istorie care au modelat modul în care poporul rus și liderii săi s-a raportat la exterior.

Martin Sixsmith, fost corespondendt BBC la Moscova, cunoscător al culturii, istoriei și limbii ruse, corelează evenimentele istorice cu modul în care aceastea au afectat construcțiile sociale și politice din Rusia, trasând în cartea sa o posibilă cheie de înțelegere a acestui adevărat fenomen. mai multe[..]

Toți suntem uneori 'de cealaltă parte' (on the other side).
Un moment de reflecție, via Perjovschi Dan și o nouă adiție la colecția 'artist - cetățean' de la Casa Forum. mai multe[..]

Seria de evenimente „Proiecții cu reflecții”, continuă cu a șasea proiecție din programul KineDok 2018 la Forum Apulum oferit de către One World Romania.

Vineri, 21 septembrie 2018, de la ora 20:00, vom proiecta documentarul „Mulțumesc pentru ploaie”, o coproducție Norvegia - Marea Britanie din 2017 la Casa Forum.

Intrarea la acest eveniment este GRATUITĂ!

Mulțumesc pentru ploaie/ Thank You for the Rain
Julia Dahr | Norvegia, Marea Britanie | 2017 | 90 minute

Limba Vorbită : engleză | subtitrare română

Pe parcursul a 5 ani, Kisilu, un fermier din Kenya, folosește camera video pentru a surprinde viața familiei sale, a satului său și a daunelor produse de schimbările climatice. El filmează inundații, secete și furtuni dar și costurile umane ale acestor fenomene: copiii lui ce sunt trimiși acasă de la școală, când nu poate plăti taxele; bărbații care se deplasează în orașe în căutare de locuri de muncă; tensiunile tot mai ample ale familiei.

Atunci când o furtună violentă îi distruge casa, Kasilu începe să construiască o mișcare comunitară a fermierilor care luptă împotriva impactului cauzat de condițiile meteorologice extreme și reușește să aducă acest mesaj de speranță până la Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice din Paris, COP21. Aici la cel mai mare spectacol despre mediu de pe pământ, pe fondul adversității, aroganței și forței politice, relația dintre Kisilu și regizoarea norvegiană Julia Dahr ia o întorsătură remarcabilă, aruncând o lumină puternică asupra mișcării justiției climatice și a lumilor foarte diferite pe care cei doi le reprezintă.

Premii și Festivaluri:
2017 - Best Feature Documentary – FICMEC
2017 - Pangolin Power Film Award - Singapore Eco Film Festival
2017 - Jury Award - Agrofilm Festival
2017 - Fethi Kayaalp Grand Award – BIFED
2017 - Jury Award - AlimenTerre Film Festival
2017 - Honorable Mention - The Norwegian Short Film Festival
2018 - Winner Best Cinematography, Social Media Impact Awards, United States
2018 - Winner: Objectif d’argent – Best Film on Sustainable Development, Millenium Film Festival, Belgium
2018 - Winner: Ethos Jury Prize, Social Media Impact Awards, United States
2018 - Winner: WWF Awards, Thessaloniki Documentary Festival, Greece
2018 - Winner: Best Movie, Nuovi Sguardi, Italy

Trailer film: https://www.youtube.com/watch?v=PO1-Z7kEyzo
-----------------------------------------
KineDok
powered by One World Romania este un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Programul se desfășoară în paralel în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria și România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. În cadrul celei de-a patra ediții, 16 documentare produse în țările partenere vor fi proiectate în numeroase spații neconvenționale din țară. Sub forma unei experiențe care trece dincolo de pereții tradiționali ai sălii de cinema, Kinedok invită publicul nu doar să vadă un film pe un ecran mare, ci chiar să se întâlnească cu realizatorii sau protagoniștii filmelor favorite într-un mediu informal.
----------------------------------------
KineDok este un proiect coordonat în România de One World Romania

www.forumapulum.ro
www.oneworld.ro
www.kinedok.net mai multe[..]

🤓🏛Cu drag anunțăm un proiect inițiat de prietenii noștri, elevii cu mult curaj și multă inițiativă. Suntem tare mândri de ei. Vă așteptăm. :) mai multe[..]

Tinerii care trec pe la noi ne învață multe. Discutăm despre stări psihice, trăiri, frustrări, speranțe și lecții de viață. Le împărtășim ca oameni, de la egal la egal. Așa am simțit o lipsă de comunicare între generațiile noastre pe care încercăm să o umplem.

Începem astăzi o serie de interviuri cu oameni care pot spune câteva cuvinte tinerilor. Omul săptămânii este George Rosu. Artist, prieten, sfătuitor, critic și omul de suflet pentru noi.

„Vine o generație puternică din urmă. Aș vrea să fiu eu cel înțelept și cărunt care să le dea un sfat, dar adevărul e că nu îmi fac griji pentru generația următoare.”

Interviul este aici: https://bit.ly/2p0zfyu
Dacă
doriți să susțineți proiectele noastre, o puteți face aici: https://bit.ly/2p0zfyu
Dacă
mai multe[..]

Sâmbătă, 15 septembrie, la ora 08:00, vom fi împreună cu ceilalți voluntari Let's Do It, Romania! în fața Primăriei municipiului Alba Iulia.

Vă așteptăm cu saci, mănuși, apă și multă energie ca împreună să curățăm orașul.

Vă puteți înscrie aici: https://membership.letsdoitromania.ro/access/login/?next=/

#WorldCleanUpDay
#LetsDoItRomania
mai multe[..]

Continuăm seria „Rezistenții” cu povestea lui Virgil Ierunca, ilustrată de artistul Razvan Cornici.

Povestea completă o găsiți aici: http://bit.ly/ierunca

Dacă
doriți să susțineți proiectele noastre, o puteți face aici: http://bit.ly/ierunca

Dacă
mai multe[..]

O serie interesantă de fotografii de la filmările pentru „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” .
(26 și 28 septembrie, la Alba Iulia) mai multe[..]

Ca să înțelegi și să poți sprijini tinerii, trebuie să faci ceva foarte simplu: să-i asculți.

Prietenul nostru Mihai, a făcut un pas mare - expune trăirile, părerile și frământările sale și ale unei generații.
Suntem mândri că putem face împreună ca acest proiect să prindă viață.

Primul episod este deja pe site și are ca temă „De ce mi-e frică de început". mai multe[..]

Generaților de tineri din orice timp le lipsește cel mai mult să fie ascultați de adulți, fie ei părinți sau profesori. Ascultați, nu auziți.

Și fiecare dintre noi ar trebui să scrie despre asta. Despre ce am fi vrut să știe atunci adulții, dar mai ales părinții. mai multe[..]

Proiecții de film | Alba Iulia | campanii în licee | Sibiu | Scurt ghid anti-propagandă | Timișoara | educație civică | Ghidul ilustrat al comunismului românesc | Cluj | Rezistenții | civicON: festival de atitudine | Partidul te vrea tuns | București | teatru | Sighet | expoziții | Pitești | Școala de vară liberă | Curtea de Argeș | Podcast - Zincer

Forum Apulum înseamnă Educație, Arte și Atitudine. Formăm tinerii din România de azi să devină cetățenii implicați de mâine. Susține proiectele noastre pe https://forumapulum.ro/doneaza mai multe[..]

Nu este o coincidență că în prima zi de școală am ales să începem seria „Rezistenții” cu povestea lui Mugur Călinescu, ilustrată de artista Ana Kun.

Povestea completă o găsiți aici: https://bit.ly/2O8ovZX

Dacă
doriți să susțineți proiectele noastre, o puteți face aici: https://bit.ly/2O8ovZX

Dacă
mai multe[..]

Dacă am fi luat Casa Forum în chirie și am fi făcut toate eforturile chiar și doar pentru Școala de vară liberă, tot merita din plin.

Iar dacă ați știi cât de bine îți prinde să ieși din bulă, să cauți oameni noi în jur și să vorbești sincer despre viață cu elevi de liceu, cred că ați simți ce simțim noi. Că merită fiecare oră în care să încercăm să ne auzim și să ne ascultăm unii pe alții. Și să fim mai buni. mai multe[..]

mai multe[..]

Într-o perioadă în care ne căutăm lideri și modele, am ales să vă prezentăm printr-o serie de ilustrații create de artiști români poveștilor unor oameni care au rezistat în perioada regimului comunist.

Rezistența nu există doar într-o formă extremă, agresivă. Oameni de tipuri diferite au luat atitudine în moduri variate împotriva sistemului. Nu trebuie să căutăm doar gesturi extraordinare, ori persoane mesianice. Schimbarea vine uneori din acțiuni mărunte, prin oameni surprinzători, a căror coloană nu se îndoaie după vânt.

În fiecare săptămână vom prezenta câte o poveste, un om care a rezistat în felul lui și care poate inspira chiar și astăzi prin modelul lui. Mai ales astăzi.

Primul „rezistent” va fi postat mâine, pe Facebook și pe pagina noastră forumapulum.ro, în noua ei variantă. mai multe[..]

mai multe[..]

Am început banchetul „Școlii de vară libere” cu grătarul pornit și muzică pe fundal. :) mai multe[..]

Radu Jude, despre titlul atipic al filmului „Îmi este indiferent dacă vom rămâne în istorie ca barbari”:

„Titlul de fapt este pus între ghilimele, e o frază care nu-mi aparține, care a fost rostită în 1941 de mâna dreaptă a mareșalului Antonescu - Mihai Antonescu - la începutul campaniei de purificare etnică de pe frontul de est, atunci când după ce spune - e o șansă pentru a crea o țară pură, să-i omorâm pe toți - spune mai departe <<îmi e indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari>>".

„Îmi e indiferent...” rulează în Alba Iulia în 26 și 28 septembrie. mai multe[..]

🎬 E rândul filmelor la „recomandarea Forum”, iar astăzi vă propunem „Paradisul spulberat” ["The Broken Circle Breakdown"] (2012).

👥 Film-șoc din multe puncte de vedere, „Paradisul...” e povestit prin salturi înainte și înapoi prin cronologia poveștii, fără a fi zăpăcitor și nici forțat-avangardist.
Povestea urmărește durerea și tensiunile unui cuplu atipic - un ateu fervent cu înfățișare de pustinic rus și o blondă tatuată din cap până în picioare. Deși pare că aparțin unor lumi diferite, protagoniștii se iubesc cu pasiune, iar când lucrurile stau să se dezintegreze, se rănesc reciproc cu aceeași pasiune.
Ingredientele filmului nu sunt noi ori spectaculoase - dragoste, pierdere, parteneri aparent incompatibili -, dar senzația pe care o transmite, care smulge spectatorul de dincolo de ecran și-l face să trăiască în film este remarcabilă. mai multe[..]

„Îmi este indiferent dacă vom rămâne în istorie ca barbari”, sau cum abordezi istoria incomodă printr-un proces artistic. De văzut, în 26 sau 28 septembrie, la Alba Iulia. mai multe[..]