Dacă dăm la o parte istoria pe care am învățat-o în școală, cea în care românii erau veșnic victime și opresați, niciodată opresori, descoperim episoade care te cutremură prin cruzimea lor. Despre pogromul de la București se vorbește prea puțin, spre deloc. La fel ca și cel de la Iași, masacrul la Odessa, iar lista poate continua.

Vorbim puțin pentru că e greu să confruntăm o istorie în care și o parte dintre români s-au aliniat fără probleme în spatele unei ideologii radicale, ucigașe. Dar faptele rămân acolo și e e datoria noastră să nu le lăsăm uitate. mai multe[...]

mai multe[...]

mai multe[...]

Acum fix doi ani, colegii noștri, Diana Filimon, Alexandru Ciocan și Ciprian Cucu au fost prezenți în Agora Vă vedem din Sibiu. Era frig de îți intra în oase, dar era atât de faină atmosfera încât am mai fi putut sta la povești.

Sincer, ne e dor de poveștile de la Sibiu. :) mai multe[...]

„Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul tău să nu fi de acord cu mine.” (Ion Rațiu)

Unul dintre cele mai frecvente citate pe care le întâlnim pe internet. Dar contextul în care a fost spus este cel care îl potențează cel mai mult. Astăzi, la 20 de ani de la moartea lui Ion Rațiu, cuvintele lui ne urmăresc ca o luptă neîncheiată. mai multe[...]

Acum 30 de ani, în 12 ianuarie 1990, în ziua decretată doliu național pentru cei care au murit la Revoluție, mulțimea strânsă pentru comemorare începe să scandeze lozinci anti-comuniste. În scurt timp totul se transformă într-un protest cu zeci de mii de oameni care ajung în Piața Victoriei.

Solicitau eliminarea foştilor lideri comunisţi din conducerea insituţiilor, scoaterea Partidului Comunist în afara legii şi reinstituirea pedepsei cu moartea pentru criminalii de la Revoluție.

Spre miezul nopții Ion Iliescu anunță trei decrete care impun cerințele mulțimii, cel mai marcant fiind scoaterea Partidului Comunist în afara legii. Câteva zile mai târziu, decretele sunt anulate. Oamenii începeau să înțeleagă că lupta nu se încheiase la Revoluție. mai multe[...]

Cum arată oamenii din Forum în perioada asta incertă dintre Crăciun și Revelion? Uite așa, zici că am fi personaje de film, nu alta. 🙂 mai multe[...]

Sentimentul de libertate absolută de după plecarea soților Ceaușescu, euforia pornită din bucuria de a trăia momentul în care istoria se schimbă. mai multe[...]

Călin și Lucian erau pe la ora 15:00 în braseria de la Continental din Cluj când au decis să iasă în Piață și să strige că vor dreptate pentru Timișoara. Era 21 decembrie 1989, se adunaseră în total vreo 40 de oameni care protestau în centrul Clujului și alte zeci care se uitau de pe margine.

Călin Nemeș și-a dat jos haina și le-a strigat soldaților ajunși acolo: „Trageți, am o singură inimă”. Colonelul Burtea i-a răspuns spunând: „Trageţi în ei, că nu sunt oameni”. Și s-a tras. 13 au fost uciși, 28 au fost răniți, printre care și Călin. Lucian Matiș, pictor clujean, a fost ucis pe loc. Au venit ambulanțe să îi salveze, dar militarii au tras și asupra lor.

După câteva luni, cel numit de Stănculescu „oaia neagră de la Cluj” a ieșit din spital, dar lumea din jur nu arăta cum și-o imaginau revoluționarii din acele zile. În 1993, Călin s-a sinucis.

Foto: Răzvan Rotta mai multe[...]

În 21 decembrie 1989, Revoluția Română ajunge în mai multe orașe din țară. În Alba Iulia, Cluj, Cugir oamenii ies să se solidarize cu Timișoara și să ceară plecarea cuplului Ceaușescu. În București, manifestația pro-Ceaușescu organizată de comuniști este deturnată, inclusiv datorită unui grup de timișoreni „inflitrați” printre muncitorii aduși să aplaude discursurile.

În seara asta, marcăm momentul cu două proiecții - „Nu trage perdeaua” (Florescu, 2019) și „Videograme dintr-o revoluție” (Farocki, Ujica, 1992).

Iar dacă sunteți curioși cum ar vedea un tânăr de 19 ani evenimentele din '89 și ce-ar posta pe Instagram despre ce se întâmplă, dați follow pe @robert.jurnal.

Foto: Traian Mârza http://bit.ly/2SpwiYj mai multe[...]

Alexandru și Florin sunt de astăzi la Timișoara să vorbească cu tinerii despre comunism. De ce mai e relevantă discuția astăzi, ce lecții am învățat la 30 de ani de la Revoluție și ce mai avem de învățat, pornind de la Ghidul ilustrat al comunismului românesc, la ÎNCOTRO-Fest.

Mâine, de la ora 12:00 urmează atelierul Antipropagandă al colegei noastre, Diana Filimon. mai multe[...]

Acum fix 30 de ani, muncitorii de la mai multe fabrici din Timișoara declarau grevă generală și se aliau cu manifestația începută în urmă cu câteva zile.
Sâmbătă, povestim la Casa Forum despre ce (mai) știm despre Revoluția Română și vedem două filme - Nu trage perdeaua (scurt metraj, Andrei Florescu) și Videograme dintr-o Revoluție (Farocki, Ujica).

Foto: Constantin Duma mai multe[...]

mai multe[...]

Am început călătoria în timp! 🙂 Robert își spune povestea prin Instagram Stories aici: @robert.jurnal. Dați follow, să vedeți Timișoara anului 1989 prin povestea unui student care visează să fie jurnalist. mai multe[...]

Din vara anului viitor se deschide programul pentru studenți la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet organizat de Freedom House România și la care vom pune și noi umărul. Dacă ești student și vrei să participi, înscrierile sunt deschise până duminică seara, iar pașii sunt foarte simpli.

Bursele se acordă pentru 150 de tineri, care vor participa într-unul dintre cele două intervale, 6-12 iulie sau 13-19 iulie. Detalii găsiți aici: Bursele unSettled, iar înscrierile se fac aici:
https://unsettled.freedomhouse.ro/ mai multe[...]

Expoziția Tolerance pleacă la drum, spre Turda!
Ne vedem vineri la 17:00 la #fabricadetimpliber mai multe[...]

Avem nevoie de o mână de ajutor. De fapt de mai multe. 🙂

Pentru proiectul nostru de a transforma povești ale abuzurilor într-o carte de benzi desenate, mai avem câteva povești de ilustrat. Cartea va fi punctul de plecare pentru un atelier pe care vrem să îl ducem în cât mai multe orașe mici din țară, prin traineri, elevi și profesori, care să discute cu elevii despre abuzuri, limite, drepturi și cum ne găsim vocea, atunci când cei în care avem încredere nu ne respectă.

Dacă ești elev sau student și vrei să faci parte din proiect și să desenezi digital poveștile, înscrie-te până pe 20 decembrie și vom selecta 4 desenatori. Lasă-ne numele, vârsta, localitate și 2 sau 3 lucrări de-ale tale pe adresa: contact@forumapulum.ro

Imagine, the one and only: https://www.emilianmocanu.des ign/ mai multe[...]

Când cetățenii se transformă în justițiari la limita legii, cu reguli de „curățenie” stabilite arbitrar și după bunul plac, singurul rezultat poate fi de încurajare a violenței și a intoleranței. Iar aceste derapaje nu trebuie să treacă neobservate. mai multe[...]

#DeCeONG? Acum doi ani, la fel ca acum un an, eram la CivicON - festival de atitudine, înconjurați de prieteni dragi, unii noi, unii mai vechi, cu care abia așteptam să stăm la povești, să le prezentăm oamenii faini din Alba și să punem la cale proiecte noi.

Dacă ar fi un slogan al ONG-urilor, acesta ar trebui să fie „Aducem oameni împreună”. Pentru că la finalul zilei, totul este despre oameni și puterea lor de a schimba lumea.

Așa că, prieteni dragi, oriunde ați fi, vă îmbrățișăm și abia așteptăm să ne vedem din nou. Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, mulțumim pentru provocare. Nu ratăm o șansă de a deveni emoționali. :) mai multe[...]

mai multe[...]

mai multe[...]

Prietenii de la Donează cu Pago ne-au întrebat ce am vrea să ne aducă Giving Tuesday și le-am zis că ne-ar ajuta cel mai mult să strângem bani pentru a aduna cât mai mulți observatori tineri pentru anul viitor, care are probabil cele mai importante ture de alegeri, cele locale și cele parlamentare. Așa că dacă vreți să ne ajutați, o puteți face aici: https://doneaza.pago.ro/proiecte-pentru-tineri-informati-implicati-si-educati/ mai multe[...]

Țesătură făcută în Kristiansand, Norvegia, pentru a ilustra nevoia de a nu uita atrocitățile din trecut, ca să le prevină pe cele ce ar putea să reapară. mai multe[...]

De doi ani și jumătate am întâlnit o mulțime de oameni incredibili, care ne-au adus emoție și ne-au mișcat. Trupa de la Cercul Donatorilor Bruxelles este atât de faină și trag atât de tare încât ne fac să muncim de două ori mai mult să facem țara asta bine.

Aseară am strâns bani pentru a merge să dăm glas și putere tinerilor din comunități mici pornind de la cartea de benzi desenate despre abuzuri. Dar oamenii ăștia fac mai mult decât toți banii din lume.

Sunteți grozavi! Vă mulțumim din suflet pentru tot!
Abia așteptăm să ne revedem!
❤️ mai multe[...]

La Muzeul Național Cotroceni, pentru deschiderea expoziției Rezistenții.

Am inițiat această campanie, pentru că ne doream să construim o galerie de modele pentru tineri - oameni care au luptat împotriva dictaturii, riscându-și libertatea și chiar viața.

Mulțumim tuturor, în special artiștilor, care au ales să lucreze pro bono pentru acest proiect. mai multe[...]