Într-o perioadă în care ne căutăm lideri și modele, am ales să vă prezentăm printr-o serie de ilustrații create de artiști români poveștilor unor oameni care au rezistat în perioada regimului comunist. Rezistența nu există doar într-o formă extremă, agresivă. Oameni de tipuri diferite au luat atitudine în moduri variate împotriva sistemului. Nu trebuie să căutăm doar gesturi extraordinare, ori persoane mesianice. Schimbarea vine uneori din acțiuni mărunte, prin oameni surprinzători, a căror coloană nu se îndoaie după vânt. În fiecare săptămână vom prezenta câte o poveste, un om care a rezistat în felul lui și care poate inspira chiar și astăzi prin modelul lui. Mai ales astăzi. (texte: Adelina-Liana Țînțariu) (logo: Simina Pasca)

Mugur Călinescu (1965 - 1985)

Mugur Calinescu

Artist: Ana KUN
anakun.com.

Text: Adelina Țînțariu
istorisesc.eu.

Povestea lui Mugurel Călinescu este a tânărului hotărât să lupte împotriva unui sistem absurd cu mâinile goale. Mugur Călinescu a fost unul dintre cei mai tineri opozanți ai regimului comunist, care, la doar 16 ani, s-a lăsat condus de optimismul tinereții și a început lupta împotriva nedreptății de unul singur. Lui Mugur Călinescu nu i-a fost frică, ci a preferat să își ia soarta în propriile mâini și să viseze la clipa eliberării. Speranța într-un viitor mai bun a fost cea care i-a dat curajul extraordinar de a se împotrivi regimului comunist la o vârstă fragedă.

Mai mult...

Virgil Ierunca (1920 - 2006)

Virgil Ierunca

Artist: Răzvan Cornici
razvancornici.ro.

Text: Adelina Țînțariu
istorisesc.eu.

Virgil Ierunca a rămas în memoria colectivă ca unul dintre reprezentanții de seamă ai exilului românesc în perioada comunismului, care, pe lângă scrierile sale critice la adresa regimului de la București, a fost și una dintre vocile inconfundabile ale postului de Radio Europa Liberă. Anticomunist convins, Virgil Ierunca a fost și un luptător împotriva uitării, povestind cu dedicație lumii occidentale despre modelele de curaj din România comunistă.

Mai mult...

Corneliu Coposu (1914-1995)

Virgil Ierunca

Artist: Loreta Isac
loretaisac.com.

Text: Adelina Țînțariu
istorisesc.eu.

Uitat de politicienii de astăzi, Corneliu Coposu rămâne un model de fermitate și umanitate.

După o ucenicie exemplară alaturi de marele om de stat Iuliu Maniu, care i-a deschis apetitul pentru politică, ajunge să își petreacă 17 ani din viață în închisorile comuniste.

Mai mult...