Cornel Chiriac a fost cel mai cunoscut comentator de radio în genurile pop, rock, jazz din România anilor '60.
Prin emisiunea sa „Metronom”, realizată pentru Radio București, Chiriac a introdus „muzica mare” - jazz și rock, trupe cu renume internațional - într-o Românie opacă la modernitate și rezistentă la cultura vestică.
Protestul lui prin intermediul muzicii împotriva regimului comunist a avut un impact foarte mare în rândul tinerilor, fiind pentru majoritatea singurul mod de a intra în contact cu ce se întâmpla în afara granițelor din punct de vedere muzical.
Emisiunea „Metronom”, cu o audiență foarte mare, a fost interzisă de cenzura comunistă după ce în 1968, când Cehoslovacia a fost invadată de către trupele Pactului de la Varșovia. Cornel Chiriac reușise să strecoare pe sub verificarea cenzorului de serviciu un cântec al lui Mircea Florian „Vocea oilor”, care era un protest voalat la adresa intervenției împotriva Primăverii de la Praga, iar apoi a difuzat melodia „Back in USSR" a trupei Beatles.
Chiriac a fost și cel care a descoperit și promovat trupa Phoenix, iar în 1969 reușește să îi aducă la Festivalul „Cerbul de aur” de la Brașov, dar când nu trec de cenzura comunistă și după eforturi de a-i aduce pe scenă, ca protest, Cornel Chiriac s-a închis în camera sa de hotel și a dat foc la draperii. Personalul hotelului și pompierii au spart ușa pentru a stinge incendiul, iar Chiriac a dispărut în învălmășeală, având la el doar benzile cu melodiile Phoenix.
Peste câteva zile trece granița în Austria cu ajutorul unei invitații falsificate, iar într-un lagăr de refugiați e descoperit de Noël Bernard, director al departamentului românesc al postului Radio Europa Liberă. Cornel Chiriac reia la Munchen, la Radio „Europa Liberă" emisiunea „Metronom”. Era considerat „periculos” la microfonul radioului, mai ales pentru că nu se mulțumea doar cu a pune muzică interzisă în țară, ci și făcea aprecieri extrem de violente la adresa regimului de la București. Emisiunea lui a avut o audiență foarte mare, fiind ascultată în atât în fostul bloc sovietic, cât și în Europa de Vest și în diverse țări de pe alte continente.
La 4 martie 1975, la vârsta de 34 de ani, este înjunghiat lângă maşina sa, într-o parcare din München.
Susțineți proiectul REZISTENȚII
Dacă vi se pare important și/sau interesant ceea ce facem, ne puteți susține prin donații recurente sau unice. Detalii aici.