Viitorul Europei? Concurs dezbatere

image future of Europe

Cine decide viitorul Europei?
De data asta, trebuie să ne asumăm toți responsabilitatea pentru ca viitorul să fie mai bun. Atunci când toată lumea votează, toată lumea câștigă!

Europe Direct Regiunea Centru organizează pentru cetățenii din Regiunea Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu), în parteneriat cu Asociația Forum Apulum, patru dezbateri-concurs pe tema alegerilor europarlamentare și participării la vot.

Te așteptăm să vii alături de noi la:

  • Alba Iulia – 8 aprilie 2019, Aula Mare Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia
  • Sibiu – 15 aprilie 2019, Aula Magna Universitatea Lucian Blaga Sibiu
  • Târgu Mureș - 18 aprilie 2019, Universitatea de Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș
  • Brașov – 23 aprilie 2019, Sala mică Cinema Patria

Informează-te să poți vota în cunoștință de cauză și să contribui la viitorul Europei.
În plus, poți câștiga un loc în tabăra de leadership ce va avea loc în august, unde vei putea să cunoști tineri ca tine și să participi, timp de trei zile, la ateliere cu specialiști în comunicare, media și democrație.

Pentru înscriere ca participant sau membru al publicului, completează formularul de aici: LINK FORMULAR.

Toți participanții vor primi materiale informative și promoționale.
Dacă pentru un concurs se vor înscrie mai mult de șase persoane, organizatorul va face o selecție, pe baza textului argumentativ din formularul de înscriere. Participanții la concurs vor primi detalii despre tema de dezbatere cu minim cinci zile înainte de desfășurarea evenimentului. Poziția în cadrul concursului (PRO/CONTRA) va fi desemnată doar la momentul evenimentului.
Membrii echipelor de concurs vor primi câte un tricou a cărui culoare va determina echipa, iar la final obiecte promoționale și diplome de participare. În cadrul fiecărei dezbateri, organizatorul va alcătui un juriu, care va decide echipa câștigătoare, luând în considerare criterii predefinite și votul publicului și va desemna persoanele din rândul concurenților care sunt selectate pentru a participa la tabăra de leadership (două persoane). A treia persoană ce va participa la tabără va fi selectată din rândul publicului, prin tragere la sorți.

Evenimentele sunt organizate în cadrul proiectului ”Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru”, finanțat de către Comisia Europeană și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru.

Uniunea mea europeană

Credem în parcursul European al României și că cetățenii români pot și trebuie să fie mai implicați în a construi viitorul Uniunii Europene. Ne dorim să sprijinim implicarea și informarea tinerilor din România despre ce înseamnă a fi cetățean european. Pe de o parte, cetățenii europeni pot beneficia de unele programe europene pentru dezvoltare personală și profesională; pe de altă parte, se pot implica în construcția Uniunii, prin participarea la alegeri, prin consultări cu instuțiile europene sau chiar prin inițiativă legislativă.

Ne bucurăm astfel să fim parteneri cu Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru, în proiectul „Uniunea mea europeană”. Proiectul presupune organizarea unei caravane de informare privind Uniunea Europeană în școli din Regiunea Centru, dar și realizarea unor materiale informaționale sintetizate, atât infografice tipărite și digitale cât și un set de clipuri animate despre funcționarea Uniunii.

Infografice „Uniunea mea europeană”

Animații „Uniunea mea europeană”

Ghidul ilustrat al comunismului românesc

Mitul superiorității României comuniste insistă să revină în discursul public. Auzim periodic câte un bunic intervievat de vreo televiziune sau un tânăr supărat pe soartă sau pe țară, cum oftează că era mai bine „înainte”.

Toți am auzit fraze precum „toată lumea avea o casă”, „toată lumea avea serviciu” și alte mituri care nu rezistă la o privire mai profundă. E drept – comunismul a preluat o Românie predominant rurală și cu o proporție uriașă de analfabeți și a reușit să crească nivelul urbanizării și alfabetizării. Doar că aici se opresc realizările comuniștilor: cu mici excepții, industria nu era eficientă și a fost rapid depășită tehnologic; educația era rigidă și complet aservită ideologiei; blocurile construite pentru noii orășeni aveau deseori probleme, apartamentele erau „cutii de chibrituri”.

Nu trebuie uitat nici că sistemul comunist a fost impus printr-un amestec de propagandă și violență, că a persecutat, arestat, deportat sau ucis oameni nevinovați și că a eșuat atât în a aduce bunăstare economică cât și în a genera egalitate între oameni (nepotismul era în floare, privilegiile liderilor politici evidente).

- „Ghidul ilustrat al comunismului românesc” este un răspuns la aceste mituri: încercăm o abordare diferită a acestor 50 de ani de dictatură pentru a face ca mesajul să fie simplu de înțeles și de reținut, prin a pune accentul pe ilustrații realizate de artiști români – Dan Perjovschi, Saddo, Ana Kun, Livia Coloji, Răzvan Cornici, George Roșu, Andreea Ilisăi, Arina Stoenescu și Bogdan Topîrceanu sunt cei care și-au oferit voluntar munca pentru acest ghid.

Ghid ilustrație

Destinat tinerilor, prilej de discuții

Ghidul ne oferă un bun prilej de a deschide o conversație cu tinerii despre perioada comunistă din România, într-un mod adaptat stilului lor. Ghidul este distribuit în special elevilor și studenților, în evenimente dedicate. Până acum au fost distribuite aproximativ 1700 de ghiduri în Alba Iulia, București, Cluj, Timișoara și Sighet, iar în septembrie - decembrie 2018 vor fi distribuite încă 800 în Bistrița, Craiova, Curtea de Argeș și Pitești.

Finanțarea tipăririi și distribuiției ghidului a fost realizată din donații individuale, parteneriatele cu firma Vertical Graphic din Alba Iulia și Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), precum și o campanie de crowdfunding derulată prin platforma sprijina.ro în perioada mai - iunie 2018.

Ghidul - disponibilitate

Puteți primi o copie tipărită a ghidului pentru orice donație de minim 20 de lei, sau un pachet cu 5 ghiduri pentru o donație de minim 80 de lei. Toate sumele vor fi folosite pentru a tipări noi ghiduri pentru a fi distribuite elevilor din România. Contactați-ne pentru detalii la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ghidul în format digital este disponibil pe platforma Issuu: https://issuu.com/forumapulum/docs/ghid_comunism_web.

civicON - festival de atitudine

Poster civicON

civicON este un concept nou de eveniment, un „festival de atitudine”, care își propune ca prin discuții, ateliere, expoziții și interacțiuni culturale originale să aducă implicarea civică și gândirea critică în atenția publicului larg.

Mai mult...
  • 1
  • 2