Paul Mureșan - Artist

„Ce ți-ai spune ție la 15 ani? - Cărăbușii nu trăiesc în apartament.”

Paul face desene animate, scrie, regizează și e propria lui contabilă, cunoscut pentru animațiile lui „Ceva”, „Pui de somn” și „Mamă, tată, trebuie să vă spun ceva”.

1. Ce îți mai dă speranță în România?
Eșecul referendumului + Protestele anti corupție = Speranță în România.
2. Ce faci tu pentru o variantă mai bună a acestei țări?
Mi se pare că mi-am găsit misiunea. Vorbesc despre cât de stricat ne este capul. Încerc să fac asta cu desene și animații. Mi se pare că a sosit momentul să nu ne mai comparăm cât suntem de mișto (producând o tonă de invidie și ură), ci cât de stricați și vulnerabili suntem (producând empatie și deschizând o ușă spre schimbare). Înainte de asta am făcut 8 ani de voluntariat ecologic hard core și astăzi, când apuc, mă implic cum pot pentru Asociația Micul Prinț din Bistrița și particip anual în Tabăra Yuppi pentru susținerea copiilor cu boli cronice. În rest îmi petrec timpul alături de iubitul meu, Cristian (Bursucul), iar asta, în România (din păcate), este considerat activism.
3. De când a început să îți pese? Care a fost primul pas spre implicare?
M-am născut într-o Bistrița ultra gri într-un timp pe care nimeni nu-l înțelegea. Totul era îmbrăcat în mizerie și oamenii erau furioși, aflați într-un mozol dintre comunism și caca maca. De multe ori m-am întrebat cu ce îs vinovat să mă nasc în România. Eroul meu era Captain Planet care pe lângă că era un desen animat, adică cel mai frumos și colorat lucru de atunci aflat într-un paspartu Bistrițean gri neutru, avea și soluțiile la problemele mele - Mizerie și nervi. Mi-am zis că atunci când o să fiu mare, o să fac curat și desene animate.
4. Ce ți-ai spune ție la 15 ani?
„Cărăbușii nu trăiesc în apartament.”
5. Ce te-a ajutat cel mai mult să devii omul de acum?
Părinții au văzut că suntem nebuni asumați așa că ne-au lăsat să înflorim în felul nostru. Ne-au ajutat mult neîncercând să impună să facem matematică. Bine, și faptul că am trecut la matematică pentru că eu eram ăla care ștergea tabla în timpul orelor a ajutat. M-a mai ajutat muzica Adei Milea care avea tupeul să fie ea într-o perioadă de tranziție în care orice deosebire de ceilalți era aspru pedepsită. Probabil că cel mai mult ajutor l-am primit de la fratele meu, Vlad. Aveam cu cine dezbate salata de boeuf în care ne-am născut și un mega talent de la care am învățat să desenez.
6. Care a fost lupta cea mai grea cu tine însuți?
Să mă las de Pokemon Go.
7. Ce ai învățat din eșec?
Să desenez. Eu nu sunt nu-știu-ce talent așa că atunci când am observat că mai mult greșesc decât să desenez corect, am început să îmi asum că poate, poate ăsta este stilul meu, unul greșit. Așa că am început să greșesc intenționat până au ieșit desenele cum îmi plac.
8. Ce detaliu despre tine i-ar surprinde pe ceilalți?
Că fac dulceață de mere cu iubitul meu. Cred că i-ar surprinde pentru că de obicei i se spune „gem de mere”.
9. Un sfat pentru tinerii ce vin?
Trebuie să fii FOAAARTEE determinat dacă te faci artist în România! Nu e nimic romantic în cariera asta. Dar e mișto.

Susțineți proiectele Forum Apulum

Dacă vi se pare important și/sau interesant ceea ce facem, ne puteți susține prin donații recurente sau unice. Detalii aici.