Radu Filipescu (n. 1956)

Radu Filipescu

Artist: Sorina Vazelina
vazelina.ro.

Text: Adelina-Liana Țînțariu
istorisesc.eu

Radu Filipescu este unul dintre cei mai cunoscuți disidenți români care, în perioada anilor `80, a organizat numeroase acțiuni de protest la adresa regimului comunist. Avea doar 27 de ani în 1982 când a început să se împotrivească regimului lui Nicolae Ceaușescu prin răspândirea de manifeste critice cu privire la situația din țară în cartierele bucureștene.

Tânărul a făcut manifestele într-o pivniță, ajutat fiind de unul dintre prietenii săi. Nu mai suporta regimul și își dorea să iasă de sub jugul comunist. Mii de manifeste au împânzit Bucureștiul anilor `80, prin care românii erau îndemnați să iasă la demonstrații împotriva regimului în Piața Palatului, astăzi Piața Revoluției. Când și-a dat seama că nimeni nu protesta, a continuat să răspândească manifestele, sperând ca într-o zi lucrurile să se schimbe, iar oamenii să ceară căderea regimului. Radu Filipescu și-a asumat riscul de a fi prins de către organele represive ale regimului comunist, însă nu s-a lăsat condus de frică nicio clipă.

În mai 1983 a fost arestat de autoritățile comuniste și condamnat la 10 ani de închisoare pentru infracțiunea de propagandă împotriva orânduirii socialiste. A trecut prin penitenciarele Rahova, Jilava şi Aiud. Radu Filipescu a fost printre puținii deținuți politici ai anilor '80, pentru că, de regulă, cazurile de condamnări pentru motive politice au fost rare în această perioadă. În astfel de cazuri, autorităţile înscenau un proces pentru fapte de drept comun pentru a-i condamna pe opozanți.

După arestare, părinții săi au reuşit să transmită informaţii în străinătate despre detenţia fiului lor, iar cazul lui Radu Filipescu a devenit mediatizat la Radio Europa Liberă. Prin prisma implicării unor organizaţii precum Amnesty International şi Liga pentru Drepturile Omului din Franţa, autoritățile comuniste l-au eliberat de Radu Filipescu după trei ani. După Revoluţie, a fost membru fondator al Grupului pentru Dialog Social şi al APADOR-CH, rămânând un apărător al democrației.

 

Susțineți proiectul REZISTENȚII

Dacă vi se pare important și/sau interesant ceea ce facem, ne puteți susține prin donații recurente sau unice. Detalii aici.