Emil Hidoș (1950 - )

Povestea lui Emil Hidoș a ieșit la suprafață în acest an prin articolul Press One. Puțin cunoscut, exemplul lui este relevant pentru intoleranța și absurditatea regimului comunist.

La doar 19 ani, Emil Hidoș a fost urmărit de Securitate, anchetat și închis, pentru „crima” de a fi interesat de muzica străină.

Emil a fost ospătar în Bistrița și un înfocat fan al lui Cornel Chiriac și al emisiunii lui de la Radio București. După ce acesta a emigrat în Germania și a realizat „Metronom” la Radio Europa Liberă, Emil i-a scris șase scrisori semnate Brian Jones, chitaristul de la Rolling Stones. Doar una a ajuns la destinație, celelalte fiind oprite de Securitate la Poștă. El este autorul revistei-manifest denumită „Wald old Popp” (o transcriere după ureche a sintagmei World of Pop). „Rolul acestui supliment este de a-i ajuta pe tinerii din acest oraș înapoiat, de a-i informa în legătură cu ultimele noutăți din muzica ușoară și din lumea Pop-ului. Sunt un tânăr bistrițean, la fel ca voi, nemulțumit de grija ce ne-o poartă oamenii vârstnici, de felul în care înțeleg ei că trebuie să ne petrecem timpul liber, să ne distrăm. Putem spune că distracțiile noastre sunt admirabile, sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire”.

Revista cuprindea informații despre trupele la modă și topurile din Europa, pentru ca, la final, să ridice o întrebare: „Oare pe când libertate totală?”. A fost multiplicat la indigo și difuzată în cercul de prieteni ai lui Emil, un exemplar fiind ascuns în spatele unei icoane din apartamentul lui. În iarna anului 1969, lua naștere și Organizația Tinerilor Liberi (OTL). Întâlnirile conspirative aveau loc acasă la Hidoș: se asculta muzică înregistrată pe bandă de magnetofon, dar și posturi de radio. De Revelion, „tinerii liberi” din Bistrița, care nu erau mai mult de zece, și-au consfințit legătura vărsând câteva picături de sânge pentru o „frăție de cruce”. În urma confesiunii scoase de la un membru al grupului sub tortură, Securitatea a aflat cine e de fapt „Brian Jones”.

Într-un număr din noiembrie 1971, ziarul Scânteia Tineretului dezbătea pe larg cazul bistrițeanului Emil Hidoș, sub titlul „De ce s-a scufundat vaporul lui Emil? Gașca, expresie a singurătății și sărăciei spirituale”. Un fost coleg de muncă povestea reporterului despre gașca celor Șapte frați: „S-au înfrățit așa cum scrie în cărți, bând fiecare o picătură de sânge din sângele celorlalți. Lăudau grupurile de hippie și au spus că ar trebui să facem la fel. Eu i-am contrazis spunând că aceia sunt niște oameni murdari și numai muzica e de capul lor…”

Pentru aceste „rebeliuni” – Emil Hidoș a fost condamnat la 24 de ani de închisoare, după recurs pedeapsa fiindu-i redusă la 6 ani petrecuți la Aiud, între care au fost și 6 luni petrecute la Jilava. Hărțuit continuu de Securitate după eliberarea din închisoare, Emil a decis să plece din țară în 1987, stabilindu-se în Germania.
În 2015 s-a reîntors în România și trăiște într-un sat din apropiere de Bistrița.

 

Susțineți proiectul REZISTENȚII

Dacă vi se pare important și/sau interesant ceea ce facem, ne puteți susține prin donații recurente sau unice. Detalii aici.