Artist și cetățean (o colecție) - Dan Perjovschi

Perjovschi desenează cu markerul sau creta pe zidurile, ferestrele și tavanele muzeelor și centrelor de artă din toată lumea. Berlin, New York, Londra, Hong Kong, Sydney, Paris, Cracovia, Vilnius, Marseille, Stockholm, San Francisco, Rejkjavik, Seul, Dakar, Jakarta, Wuhan, Ljublana, Pristina, Madrid, Lyon ș.am.d.

Arta lui spune ceva și directorilor și portarilor muzeelor de artă. Instalațiile lui temporare amestecă subiecte mărunte din viața de zi cu zi cu evenimente de politică globală.

Marea majoritate a proiectelor lui Perjovschi se șterg, se spală sau se zugrăvesc și astfel scapă parțial istoricizării artistice sau valorizării comerciale.
Perjovschi expune în holurile, coridoarele sau pe pereții de sticlă ale instituțiilor de cultură pentru ca desenele să fie văzute dinafară fără bilet.
Artistul vine dinspre muzeu spre stradă cu un desen care nu e nici caricatură, nici artă brută, nici comix, nici graffiti, ci un pic din toate astea. Un „intelligent graffiti” care rămâne critic, simplu și direct în plin boom al artei extravagante-cool.

Perjovschi desenează în continuu pe toate meridianele lumii în așa fel încât în orice minut din orice zi în fiecare an undeva să existe accesibil publicului un desen. Un desen-idee sau Gedankebild cum spun nemții…
În ultimii ani desenele lui au ajutat sau asistat public mișcări activiste, ecologiste, umanitare, non profit sau independente, din Romania și nu numai.

Dan Perjovschi este laureatul Fundației Gheorghe Ursu pentru drepturile omului 1999. A primit premiul Henkel pentru desen contemporan în 2002, premiul George Maciunas în 2004, Premiul Prințesa Margriet al Fundației Culturale Europene (cu Lia Perjovschi) în 2012 și premiul Rosa Shapre al Kunsthalle Hamburg în 2016. În acelasi an i s-a decernat premiul special „Artist/Citizen” la gala participării publice CERE.

Selecția de la Casa Forum prezintă invitații, cartoline, pliante și afișe de la expozițiile artistului din utimii 15 ani.